Fransa’dan Startuplara ve Yatırımcılara Kolaylık: French Tech Vizesi

French Tech Vizesi, değişik yetenekleri Fransa’ya çekmek için çıkarılan oturma vizesini – “Passeport Talent“- alabilmek için basitleştirilmiş ve hızlandırılmış bir prosedür sunuyor. Dört sene boyunca geçerli olan ve ayrı bir çalışma vizesi gerektirmeyen French Tech Vizesine başvurular startup kurucuları, çalışanlar ve yatırımcılar olmak üzere üç kategori altında yapılabiliyor.

A- Startup Kurucuları

  • En az Fransa’daki asgari yıllık ücrete eşit miktarda finansal kaynağınız,
  • Fransa’da geliştirmeyi planladığınız ekonomik açıdan yenilikçi bir startup projeniz ve
  • Fransız kamu organizasyonu olan Direccte tarafından onayınız olması gerekiyor.

Başvurunuzun ilk adımı olarak belli bazı kuluçka merkezleri veya hızlandırma programlarından biri tarafından seçilmelisiniz. Kabul edildiğiniz merkez size Direccte’den startupınız yenilikçi olduğuna dair resmi bir yazı yollayacak. En son adım olarak da uzun süreli vize ve oturma iznine başvuracaksınız.

Fransa’ya giriş yapabilmeniz için almanız gereken uzun süreli vizenin bedeli 99 Euro. Fransa’ya geldiğinizde ise Göçmen ve Vatandaşlık Bürosuna 250 Euro bedelinde bir vergi ve 19 Euro bedelinde damga vergisi ödemeniz gerekiyor. Yani uzun süreli vize ve oturma izninin toplam bedeli 368 Euro oluyor.

B-  Çalışanlar

  • En az yüksek lisans seviyesinde diplomanız,
  • French Tech Vize lie işe alma yetkisi olan bir Fransız Şirketi ile en az üç ay süreli bir iş sözleşmeniz ve
  • En az Fransa’daki asgari yıllık maaşın iki katı kadar brüt yıllık maaşınız olması gerekiyor.
İş sözleşmeniz işveren ve sizin tarafınızdan imzalandıktan sonra işvereninizden şirketin French Tech Vize ile işe alım yapabileceğini teyit eden resmi bir yazı isteyin. Bu belge ile uzun süreli vize ve oturma iznine başvuracaksınız.

Fransa’ya giriş yapabilmeniz için almanız gereken uzun süreli vizenin bedeli 99 Euro. Fransa’ya geldiğinizde ise Göçmen ve Vatandaşlık Bürosuna 250 Euro bedelinde bir vergi ve 19 Euro bedelinde damga vergisi ödemeniz gerekiyor. Yani uzun süreli vize ve oturma izninin toplam bedeli 368 Euro oluyor.

C- Yatırımcılar

  • Fransa’sa ofis açan yabancı bir girişim sermayesi şirketi,
  • Fransa’da bir girişim sermayesi fonu tarafından işe alınan yabancı bir yatırımcı veya
  • Fransa’ya taşınan bir melek yatırımcı

vizeye başvurabilir.

  • En az 300.000 Euro yatırım yapıyor olmanız,
  • Doğrudan veya en az %30 hissedarı olduğunuz bir şiket üzerinden yatırım yapıyor olmanız,
  • Yatırım yaptığınız şirketin en az %10’una sahip olmanız ve
  • Yatırımı takip eden dört yıl boyunca istihdam yaratıyor veya koruyor olmanız gerekiyor.

Yatırımcılar in başvurular bire bir  yapılıyor. Sürecin başlaması için frenchtech@finances.gouv.fr adresine mail atıyorsunuz. Yatırım tarihçeniz ve profiliniz incelendikten sonra eğer uygun görülürseniz resmi bir kabul mektubu alıyorsunuz ve uzun süreli vize ve oturma izni başvurunuzu yapıyorsunuz.

Fransa’ya giriş yapabilmeniz için almanız gereken uzun süreli vizenin bedeli 99 Euro. Fransa’ya geldiğinizde ise Göçmen ve Vatandaşlık Bürosuna 250 Euro bedelinde bir vergi ve 19 Euro bedelinde damga vergisi ödemeniz gerekiyor. Yani uzun süreli vize ve oturma izninin toplam bedeli 368 Euro oluyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *